Tripjes

In Berlijn is het best wel fijn

Berlijnse Muur - Ohlalau

Deze plek stond al een tijdje op mijn must-visit-lijstje: Berlijn. Ik was al door meerdere mensen getipt dat dit een fantastische en creatieve stad is. Dus wat doe je dan? Gaan natuurlijk!

Samen met de girlfriend boek ik de trein en zo zitten we een paar weekjes later om 3.30 uur ‘s ochtends op schiphol thee te drinken. Het wachten is op de trein die ons naar Hauptbahnhof in Berlijn gaat brengen. Nog even een overstap in Amsterdam en we nemen plaats op onze gereserveerde stoelen. Met een overlevingspakket genoeg voor drie dagen, zijn we op alles voorbereid. De dames naast ons hebben het echter beter bekeken. Die laten de wijn zich goed smaken, om half tien in de morgen. Er zal wel ergens een vijf in de klok zitten. Proost ladies!

Ov is fijn in Berlijn

In Berlijn is het even hannesen om het openbaar vervoer onder de knie te kijgen. U-bahn, S-bahn, tram, trein, welke moeten we hebben? Dit gaat geheid een keer mis. Gelukkig kunnen we de schade nog beperken als we daadwerkelijk fout rijdenen merken we het op tijd. Maar eigenlijk is het heel simpel. Het blijft dan ook bij één verkeerde rit. Terug in Nederland verlangen we zelfs terug naar het ov in Berlijn. Zeker als onze eerste Nederlandse trein gelijk weer vertraging heeft.

Glühwein op het plein

Vooraf hebben we meerdere tips gekregen over welke plekken we zeker moeten zien. Natuurlijk zitten daar de meest toeristische trekpleisters ook tussen. Maar dat waren zeker niet de hoogtepunten van ons verblijf. Die Gedächtniskirche is best mooi hoor. Maar een rondleiding van twintig minuten doen we dus lekker niet. Wij vermaken ons prima op het plein rondom de kerk met glühwein op de Kerstmarkt.

Creepy graffiti

We zijn eigenlijk op zoek naar een straat waar veel kroegen moeten zijn, maar komen we per ongeluk langs een soort industrieterrein waar alles met graffiti is geverfd. Het schemert als we er aankomen, en het is bijna verlaten waardoor het een beetje creepy aanvoelt. Maar het ziet er supergaaf uit. Misschien juist wel omdat we er niet naar op zoek zijn. De verwachtingen zijn dan minder hoog gespannen en is iets veel sneller leuk.

Paper & tea

Volgens de 100% Berlijn stedengids is er een speciaal winkeltje met thee en papierwaren. Bij de gedachte alleen al, word ik helemaal wild! Mijn favoriete dingen. Paula wordt er niet echt warm of koud van, maar gaat dapper met mij op zoek naar de winkel. We kammen de buurt helemaal uit en komen onderweg allemaal leuke winkeltjes tegen met kaarten, stempels en ander frutsel spul. Oh wat fijn! Arme Paula. Uiteindelijk vinden we de winkel Paper & Tea. Verrukt stap ik naar binnen, maar er volgt een kleine teleurstelling. De winkel is sober, wit en vooral uitgestorven. Erg ongemakkelijk. We krijgen een ‘kopje’ thee om te proeven. Maar dit bakje is zo klein dat we moeten oppassen dat het niet per ongeluk met de thee naar binnen schiet. Bovendien is de thee duur! We sluipen daarom snel de winkel weer uit.

Geen kleine prijsjes

In onze vier dagen in Berlijn zien we behoorlijk wat van de stad. Natuurlijk bekijken we een stuk van de muur bij de East Side Gallery. Gek om te zien, maar mooi met alle kunst er op. We gaan naar Checkpoint Charlie. Nu niet meer dan een soort tuinhuisje met verklede mannen in uniform erbij. Maar goed, het verhaal erbij is natuurlijk wel indrukwekkend. Bij das KaDeWe drinken we wat en schrikken ons rot bij de kassa. Dat zijn geen kleine prijsjes daar. Bedankt voor de tip Michiel! 😉 We genieten er maar extra van. En we gaan op zoek naar de Schlossbrücke. Volgens onze vriend Google moet er in Berlijn een brug zijn waar allemaal slotjes aan hangen. De brug vinden we, maar er zijn geen sloten te bekennen. Misschien moet de traditie nog gestart worden? Of dankt de brug zijn naam gewoon aan het paleis Berliner Stadtschloss dat daar ooit stond. Wij hangen er geen slot aan. Laat iemand anders maar de eerste zijn.

Broeken zonder billen

Natuurlijk zoeken we ook nog even de gay-buurt op in Nollendorfplatz maar we kunnen er niet echt iets van terugvinden. Werkt onze gaydar niet? Ja, er staat een levensgrote beer in de gezellige regenboogkleuren en er is een grote winkel met leuke mannenonderbroeken. Zonder billen, denken we. Maar dat is het. Misschien scheelt het dat we er overdag zijn en komt het ‘s avonds wel allemaal tot leven.

Een aanrader

Al met al, vind ik Berlijn een hele leuke stad. Tijdens ons verblijf is het best wel koud en grijs, door het winterweer. Maar ik denk dat het in het voorjaar of de zomer echt heel gaaf is. Er zijn veel parken waar je kunt chillen en rommelmarkten waar je lekker kunt neuzen. Ik vind het inderdaad een aanrader en misschien kom ik in de zomer nog wel eens terug. Fietsen door de stad. Borrelen in Berlijn. Het lijkt me een mooi plan. Staat Berlijn inmiddels ook op jouw lijstje?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.